
GMP, HACCP & ISO 22000:2018 Системи за управление безопасността на храните
Обучението запознава с принципите и методите за управление на безопасността по хранителната верига. Ще преминем през етапите на разработване и внедряване на Системи за управление на безопасността на храни, опаковки, напитки, съставки за храни, фуражи и др;
- овладяване на механизмите за поддържане на действащите фирмени системи за управление на безопасността на храните;
- затвърждаване и актуализиране на знанията по прилагане на нормативните изисквания и стандарта ISO 22000:2005 и ISO 22000:2018 „Система за управление на безопасността на хранителните продукти”.
АУДИТОРИЯ
Обучението е предназначено за собственици, специалисти, ръководители и членове на НАССР екипи в обекти, които са част от хранителната верига. Това включва фирми произвеждащи и търгуващи с храни, материали за контакт с храни, съставки, адитиви и др., вкл. производители и търговци на фуражи и фуражни добавки.
ТЕМАТИКА
- Обхват и приложимост на Системата за управление
- Приложими нормативни изисквания/ законодателна рамка
- Тълкувание на приложимите термини и определения
- Роли и отговорности на ключов персонал. Формиране на НАССР екип
- Разработване на Добри производствени и хигиенни практики (програми-предпоставки) в съответвие с изискванията на Codex Alimentarius; ISO/TS 22002:1; ISO/TS 22002:2 и др.)
- Внедряване, верификация и доказателства за прилагане на ДПП/ДХП
- Дейности - планиране и разработване на НАССР план. Методика и анализ на риска. Идентификация и анализ на опасностите. Определяне на ККТ и КТ. Мониторинг на ККТ.
- Оперативно управление на КТ
- Управление на несъответстващи продукти; Система за проследимост; обратна информация от клиенти и изтегляне на продукти. Коригиращи действия.
- Валидиране. Верификация. Вътрешни одити
УЧЕБНО РАЗПИСАНИЕ НА ОБУЧЕНИЕТО
ПОЛЗИ ОТ ОБУЧЕНИЕТО
- сверяване на часовника с актуалните изисквания свързани с безопасността на храните;
- увереност при управление на безопасността по време на производство;
- намалени оперативни разходи – чрез непрекъснато подобряване на процесите и резултат на оперативната ефективност;
- самостоятелно подобряване и актуализиране на собствените Системи и представянето им пред трети страни;
- подобрено управление на риска – чрез по-голяма съгласуваност, идентификация и проследимост на продукта.
МЕТОД НА РАБОТА
В хода на обучението се представят базовите принципи и практическите указания на стандарта за организация, методи на одитиране и документиране при проверка за действието на стандартизирана или друг тип система за управление. Обръща се внимание на възможни лоши практики и се дават препоръки за съобразяване с конкретни ситуации при изпълнение на одит.
ФОРМА НА ПРОВЕЖДАНЕ
- Персонално
- Публично
- Фирмено
РАБОТЕН ЕЗИК
Български
УДОСТОВЕРЕНИЕ
Алфа Куолити издава удостоверения за успешно участие в обученията по отделните теми